sreda, 30. november 2016

Koliko je čokolada doista zdrava ?

Većina nas obožava čokoladu, ali ju jedemo s grižnjom savjesti jer strahujemo da će nas čokolada udebljati, pokvariti nam zube i ten… Istražili smo učinke čokolade na zdravlje. Donosimo zaključke i par hedonističko - zdravih savjeta.




























Čokolada je tamna mješavina plodova biljke kakaovca i šećera. Mliječna čokolada sadrži mlijeko, a u čokoladu se dodaju još i orašasti plodovi, vanilija, voće te razni začini. Nekada se čokolada najviše konzumirala kao napitak jer nije bilo moguće dobiti čvrstu smjesu. Onda je izumljena preša za čokoladu i danas ju nalazimo najčešće u čvrstom stanju, svima nam poznatim kockicama čokolade.
Što je čokolada tamnija, to je u njoj više zastupljen kakao, a manje drugi sastojci. Često se na pakiranju čokolade može naći i podatak o zastupljenosti kakaa. Čokolade s preko 70% kakaa su tamne čokolade. One sa manjim postotkom su svijetle.

Tamna čokolada- zdrava i ukusna

Tamna (crna) čokolada sadrži visoku razinu flavonoida. On daje gorak i specifičan okus zbog kojeg mnogi od nas obožavaju čokoladu. Flavonoid nije samo primamljiv nepcima, on je i važan antioksidans koji smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti pa i od raka. Tamna čokolada pomaže rad srca, smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola i to čak za 10%.
Tu nije kraj pozitivnih učinaka tamne čokolade. Dokazano je da ona stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. U čokoladi se nalaze i teobromin te niska razina kofeina koji daju blagi stimulativni učinak. Crna čokolada sadrži još i kalij, magnezij, fosfor, kalcij, natrij te željezo. To sve čini čokoladu korisnim dodatkom prehrani.

Nutritivne vrijednosti / kalorije

Sljedeće vrijednosti se odnose na čokolade sa kakaovim udjelom od 45 do 60%.
100g = 543 kalorije
Masti: 31g (47% preporučene dnevne vrijednosti)
Zasićene masti: 19g (93%)
Trans masti: 0g
Kolesterol: 8mg (3%)
Sol: 24mg (1%)
Ugljikohidrati: 62g (21%)
Vlakna: 7g (28%)
Šećeri: 48g
Proteini: 5g

Najzastupljeniji vitamini i minerali

100 grama crne čokolade sadrži:
Vitamin K: 8,1mcg (10% dnevnih potreba)
Vitamin B3 (niacin): 0,7mg (4%)
Vitamin B12: 0,2mcg (4%)
Kalcij: 56,0mg (6%)
Željezo: 8,0mg (45%)
Magnezij: 146 mg (37%)
Fosfor: 206mg (21%)
Kalij: 559mg (16%)
Cink: 2,0mg (13%)
Bakar: 1,0mg (51%)
Mangan: 1,4 mg (71%)
Selenij: 3,0 mcg (4%)

VIR : http://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/koliko-je-cokolada-doista-zdrava-mi-smo-istrazili

Ni komentarjev:

Objavite komentar